Kormányzati Hitelesítés Szolgáltató

 • Minősített időbélyegzés szolgáltatás az új személyazonosító igazolványokhoz

  2016-05-24 08:54

  Ahogy korábban már jeleztük, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. 2016. május 15-től az új, tárolóelemmel ellátott személyazonosító igazolványokhoz (eSzemélyi) minősített időbélyegzés szolgáltatást is nyújt. Ehhez kapcsolódóan több szabályozási dokumentum, valamint az eSzemélyi e-aláírás szolgáltatását igénybe vevő állampolgárokkal kötendő szolgáltatói szerződés is módosul ettől az időponttól.

  Az időbélyegzéshez kapcsolódóan elérhetővé válik a Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver (KEAASZ), amely egy olyan speciális aláírás-létrehozó alkalmazás, amellyel elektronikus dokumentumokat lehet aláírni és időbélyegezni.

  Minősített időbélyegzés szolgáltatás az eSzemélyihez: az új, tárolóelemmel ellátott személyazonosító igazolványok e-aláírás funkciójához 2016. május 15-től a NISZ Zrt. minősített időbélyegzés szolgáltatást is nyújt, díjmentesen. Az időbélyegzés szolgáltatást az ügyfelek csak az eSzemélyivel történő elektronikus aláíráshoz jogosultak igénybe venni magánemberként illetve állampolgárként; a szolgáltatás használata üzleti, munkahelyi vagy ilyen jellegű szakmai tevékenység céljából nem megengedett. A szolgáltatás igénybevételéhez olyan számítógépes e-aláírás alkalmazást kell használni, amely biztosítja, hogy az időbélyeg kérés a beküldés előtt az eSzemélyin tárolt minősített tanúsítványhoz kapcsolódó magánkulccsal aláírásra kerül.

  Az időbélyegzés szolgáltatást az állampolgárok az eSzemélyi e-aláírás szolgáltatásával együtt igényelhetik az okmányirodákban, kormányablakokban, az új eSzemélyi igénylésekor, integrált szolgáltatói szerződés keretében. Azon ügyfeleinknek, akik az eSzemélyi okmányukhoz korábban - 2016.01.01 és 2016.05.14 között - kötöttek velünk szerződést az e-aláírás szolgáltatásra, a NISZ Zrt. egy értesítést küld ki e-mailben az egyoldalú szerződésmódosításról, melynek célja a korábbi szerződés kiterjesztése az időbélyegzés szolgáltatásra is, az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF-PKI) 4.1.4 pontjában leírtaknak megfelelően.

  Az eSzemélyihez kapcsolódó időbélyeg szolgáltatást a NISZ Zrt. a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény (Nytv.) 29/C. §-a értelmében, jogszabályi kijelölés alapján (84/2012. (IV.21.) Korm. Rendelet 7/C. §) nyújtja az állampolgárok számára, az elektronikus aláírásról szóló 2001. évi XXXV. számú törvény (Eat.) szerinti minősített szolgáltatóként, figyelembe véve ezen jogszabályok, valamint a 3/2005 (III.18.) IHM rendelet, illetve a 414/2015. (XII.23.) Korm. rendelet (SzigR) rendelkezéseit.

  A kiegészített ÁSZF-PKI v1.5, a módosított Időbélyegzés Szolgáltatási Rend (ISZR v1.2), a Szolgáltatási Szabályzat (HSZSZ-M v1.6), valamint a személyazonosító igazolványhoz igényelhető e-aláírás és időbélyegzés szolgáltatás tájékoztatója elérhetőek honlapunk SZABÁLYOZÁSI DOKUMENTUMOK menüpontjában, valamint az ESZIG E-ALÁÍRÁS INFORMÁCIÓK menüpontjában is. Ugyaninnen letölthető a fent említett új integrált Szolgáltatói Szerződés is.

  Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver (KEAASZ): A NISZ Zrt. díjmentesen elérhetővé tesz egy elektronikus aláíró és időbélyegző szoftvert, mellyel különféle dokumentumokat lehet elektronikusan aláírni és időbélyegezni, ill. ellenőrizni lehet korábban már aláírt dokumentumokat is. Fontos megjegyezni, hogy az időbélyegzés szolgáltatást jelenleg csak az eSzemélyivel történő aláíráshoz lehet igénybe venni. A KEAASZ letölthető honlapunk ESZIG E-ALÁÍRÁS INFORMÁCIÓK, valamint a Útmutatók, letöltések menüpontjaiból.

  A KEAASZ eSzemélyivel történő használatához szükség van a legújabb verziójú kártyaolvasó alkalmazásra (eSzemélyi Kliensre), mely a http://kekkh.gov.hu/eszemelyi honlapról tölthető le.