Kormányzati Hitelesítés Szolgáltató

 • Nem aláírás célú tanúsítványok

  2013-07-09 11:21

  Titkosító tanusítvány

  Egy adott szervezet saját maga, alkalmazottja (munkatársa), illetve tisztségviselője, továbbá VPN eszköze részére igényelheti.

  A dokumentumhoz - annak logikailag elválaszthatatlan részeként – kapcsolódó elektronikus adat a nyilvános kulcs lesz. A nyilvános kulccsal kódolt elektronikus „üzenet” a hozzá tartozó magánkulccsal dekódolható. A technológia (Nyilvános kulcsú Infrastruktúra) és az eljárásrend (azonosítás-hitelesítési eljárás, tanúsítvány, stb.) döntően megegyezik az elektronikus aláírásnál leírtakkal.

  A titkosító tanúsítvány leggyakoribb felhasználási területei a következők:

  • Személyek közti kommunikáció titkosítása - célja, hogy a felhasználó magánszemély részére bizalmas, titkos információt lehessen küldeni. A legtöbb levelező rendszer támogatja ezt a funkciót.
  • Eszközök közti kommunikáció titkosítása - célja az adatátvitel irányításában fontos szerepet játszó eszközök közötti adatforgalom titkosítása.
  • Tárolt adatok titkosítása - nem csak maga az adatforgalom, hanem a háttértárolón tárolt adatok is titkosíthatóak különböző programok segítségével. Ebben az esetben is rejtett marad az információ illetéktelenek személyektől, azok nem képesek visszafejteni a titkosított adatokat a magánkulcs hiányában.

  A titkosító kulcspár szolgáltatásunkhoz kapcsolódik a "Kulcsvisszaállítás" szolgáltatás. Ennek keretében a titkosításhoz használt kulcspárt ki tudjuk újra adni a felhasználó részére (természetesen megfelelő biztonsági azonosítás alapján).

  Autentikációs tanúsítvány

  Egy adott szervezet saját maga, alkalmazottja (munkatársa), illetve tisztségviselője, továbbá informatikai eszköze részére is igényelheti.

  Időbélyegzés szolgáltatásunk igénybevételének egyik feltétele egy authentikációs tanúsítvány megléte, mellyel bejelentkezhet időbélyeg szerverünkre. Az authentikációs tanúsítvány másik felhasználási területe valamely távoli szerver elérése tanúsítvány használatával (felhasználónév és jelszó helyett).

  Szervezet igényelheti a fix IP címmel rendelkező informatikai eszköze (Web szerver, WAP szerver, stb. – SSL, SSL Wildcard, SSL UCC) részére is. Ebben az esetben a szervezet azonosítása mellett szükséges az eszköz birtoklásáról és azonosításáról szóló nyilatkozat is.


  A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Zrt., mint Kormányzati Hitelesítés-szolgáltató az alábbi tanúsítvány fajtákat bocsátja ki. Árainkról telefonon vagy e-mailben tudunk felvilágosítást adni.
  Nem aláírás célú tanúsítványtípusok:

  tanúsítvány fajta tanúsítvány tulajdonosa
  Titkosító munkatárs, szervezet
  Autentikációs munkatárs, szervezet
  Web szerver SSL szervezet/eszköz