Kormányzati Hitelesítés Szolgáltató

 • Változások az eSzemélyi e-aláírás szolgáltatásában

  2021-05-20 14:30

  Társaságunk elkötelezett azért, hogy ügyfeleinek biztonságos eszközöket és megoldásokat nyújtson, ezért az eSzemélyihez a közeljövőben egy új, modernebb tárolóelem (chip) kerül bevezetésre.

  Mint ismert, az eSzemélyit az állampolgárok a legmagasabb szintű - minősített - elektronikus aláírásra is felhasználhatják, melynek egyik feltétele, hogy a kártya rendelkezzen ún. QSCD (Qualified Electronic Signature Creation Device, azaz Minősített Elektronikus Aláírást Létrehozó Eszköz) tanúsítással. Ahogy arról korábban is tájékoztatást adtunk, a 2016-tól forgalmazott eSzemélyi okmányok QSCD tanúsítása 2023-ban lejár és már nem kerül megújításra.

  Fentiek miatt - a korábbi évek fejlesztései alapján, illetve az okmánykiállításért felelős hatóság (Belügyminisztérium) döntése értelmében – a közeljövőben, 2021. közepétől sor kerül az új chipes tárolóelemet tartalmazó eSzemélyi okmányok forgalmazásának megkezdésére, ami egyben egy új típusú minősített elektronikus aláírást létrehozó eszköz (QSCD) forgalmazását jelenti az eSzemélyi e-aláírás szolgáltatását érintően, az okmánytulajdonos állampolgárok mint ügyfelek részére.

  Az új chipes eSzemélyi rendelkezik a jogszabályok által előírt, Európai Unió tagállamában nyilvántartásba vett, QSCD eszközök tanúsítására jogosult szervezet által erre a célra kiadott QSCD tanúsítvánnyal. A tanúsítvány kiállítója az olaszországi Organismo di Certificazione della Sicurezza Informatica (OCSI), a tanúsítvány száma: 11/20/OCSI, érvényesség kezdete: 2020.10.28, érvényesség vége: 2025.10.28. Az eszköz neve és verziója a tanúsítás szerint: IDentity Applet v3.4/QSCD on NXP JCOP 4 P71. A tanúsítvány, valamint a kapcsolódó tanúsítási jelentés elérhető angol nyelven az illetékes nemzetközi szakmai szervezet honlapján: https://commoncriteriaportal.org/files/epfiles/cr_idapplet34_qscd_v1.0_en.pdf

  Fentiek alapján szükségessé vált az eSzemélyi e-aláírás szolgáltatására vonatkozó publikus szabályzataink módosítása és kiegészítése az új QSCD eszközre és tanúsítására vonatkozó információkkal. A módosítások rögzítik azt is, hogy az új chipes eSzemélyire kétéves érvényességű aláíró tanúsítványok kerülnek kiadásra, míg a régi, 2016-től forgalmazott okmányokra kiadott tanúsítványok lejárata 2023.04.26, ahogy azt korábbi közleményünkben ismertettük. A módosított szabályzatok – melyek hatályba lépése 2021.06.15 – megtekinthetők a honlapunk Szabályzatok menüpontjában.

  Az új chipes eSzemélyire történő átállás pontos dátuma jelenleg nem ismert, tekintettel a járványügyi helyzetre; az átállás pontos időpontjáról előzetesen közleményt fogunk megjelentetni honlapunkon.

  Az átállást követően már csak "új" tárolóelemmel ellátott eSzemélyi kerül kiállításra az állampolgárok részére.