Kormányzati Hitelesítés Szolgáltató

 • HSZSZ-ESZIG és HR-ESZIG szabályzatok módosulása

  2016-04-28 11:28

  A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. módosítja az új, tárolóelemmel ellátott személyazonosító igazolványok (eSZIG) e-aláírás szolgáltatásaira vonatkozó szabályzatait, melyek 2016.05.27-től kiegészülnek az okmánynak – mint biztonságos aláírás-létrehozó eszköznek – a BALE tanúsítására vonatkozó információkkal. A módosított szabályzatok 2016.05.27-i hatályba lépésétől kezdődően igényelt eSZIG-gel az állampolgárok minősített elektronikus aláírást tudnak létrehozni.

  Az eSZIG kapcsán eredetileg megfogalmazott elvárás volt a biztonságos aláírás-létrehozó eszköz (BALE) szerinti tanúsítás. A tanúsítás a közelmúltban sikeresen megtörtént, és az okmány tárolóeleme immár rendelkezik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által nyilvántartott, eszköztanúsításra jogosult szervezet (MATRIX Kft.) által kiadott BALE tanúsítvánnyal. A tanúsítvány száma: E-IDNT15T_TAN-SSCD, kelte: 2016.április 11, érvényességi ideje: 2019. április 10. A tanúsítvány valamint a kapcsolódó tanúsítási jelentés elérhető a tanúsító szervezet http://matrix-tanusito.hu honlapján az "E-aláírás" menüpontban, itt.

  Fentiek miatt módosítottuk az eSZIG e-aláírás szolgáltatásaira vonatkozó szabályzatainkat - Hitelesítési Rend a személyazonosító igazolványokhoz kiadott minősített tanúsítványokhoz (HR-ESZIG) és Szolgáltatási Szabályzat a személyazonosító igazolványokhoz kiadott minősített tanúsítványokhoz (HSZSZ-ESZIG). A módosított szabályzatok 2016.05.27-i hatályba lépésétől kezdődően igényelt eSZIG-gel az állampolgárok minősített elektronikus aláírást tudnak létrehozni, tekintettel az okmány BALE tanúsítására. Azon állampolgároknak, akik az eSZIG okmányukhoz kapcsolódóan korábban - 2016.01.01 és 2016.05.27 között – kötöttek társaságunkkal szerződést az e-aláírás szolgáltatásra, lehetőségük lesz tovább használni a jelenlegi tanúsítványukat, de kérhetik a tanúsítványuk visszavonását és új tanúsítvány igénylését (új Szolgáltatási Szerződés megkötésével) az okmányirodákban illetve kormányablakokban, az erre a célra szolgáló - meglevő eSZIG-re utólag történő tanúsítványigénylés – folyamatnak megfelelően, amint ennek feltételei adottak lesznek.

  A módosított szabályzataink – HR-ESZIG v1.2 és HSZSZ-ESZIG v1.2 - elérhetőek a honlapunk SZABÁLYOZÁSI DOKUMENTUMOK menüpontjában, valamint az ESZIG E-ALÁÍRÁS INFORMÁCIÓK menüpontjában is.