Kormányzati Hitelesítés Szolgáltató

 • Tájékoztatás az eSzemélyi aláíró tanúsítvány érvényességi idejének változásáról

  2021-04-06 12:20

  Ezúton tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy 2021. április 26. után az eSzemélyi e-aláírás szolgáltatásához kapcsolódó minősített tanúsítványok a korábbiaktól eltérően nem kétéves érvényességgel, hanem ennél rövidebb, 2023. április 26-i lejárati dátummal kerülnek kiadásra.

  Ahogy arról korábban is tájékoztatást adtunk, az eSzemélyit az állampolgárok a legmagasabb szintű - minősített - elektronikus aláírásra is felhasználhatják. Ennek egyik feltétele, hogy a kártya rendelkezzen ún. QSCD (Qualified Signature Creation Device, azaz Minősített Aláírást Létrehozó Eszköz) tanúsítással, melyet erre feljogosított tanúsító szervezet állít ki, a jogszabályoknak és iparági szabványoknak megfelelő bevizsgálást követően.

  Az eSzemélyihez 2020. tavaszán kiállított, jelenleg is érvényes QSCD tanúsítás 2023. április 26-án jár le. Társaságunk elkötelezett azért, hogy ügyfeleinek biztonságos eszközöket és megoldásokat nyújtson, ezért az eSzemélyihez a közeljövőben egy új, modernebb tárolóelem kerül bevezetésre, új QSCD tanúsítással, ezzel egyidejűleg a 2016-tól forgalmazott, „régi” tárolóelemmel rendelkező eSzemélyi igazolványok QSCD tanúsítása 2023-ban már nem kerül megújításra.

  Fentiek miatt a „régi” tárolóelemmel rendelkező eSzemélyi igazolványokra 2021. április 26. után olyan minősített, e-aláírás célú tanúsítványok kerülnek kiadásra, melyek 2023. április 26-án járnak le, vagy ha az eSzemélyi igazolvány ennél korábbi lejáratú, akkor a tanúsítvány lejárata megegyezik az okmány lejáratával. A közeljövőben forgalomba kerülő, új tárolóelemet tartalmazó eSzemélyi igazolványokra továbbra is kétéves érvényességű aláíró tanúsítványok kerülnek kiadásra. Az okmánytulajdonosok díjmentesen lecserélhetik a személyi igazolványukat új típusú eSzemélyire.